Wydarzenia
Wskaźniki inflacji bazowej w lutym
Data publikacji strony: 18-03-2013
Dane NBP: Inflacja po wyłączeniu cen żywności i energii spadła z 1,4 proc. (r/r) w styczniu do 1,1 proc. w lutym. Obniżyły się też również trzy pozostałe wskaźniki inflacji bazowej.
Z opublikowanego przez Narodowy Bank Polski 18 marca br. komunikatu o wskaźnikach inflacji bazowej na koniec lutego 2013 r. wynika, że kolejny miesiąc z rzędu nastąpił wyraźny spadek wartości tych wskaźników. I tak inflacja:
- po wyłączeniu cen administrowanych (podlegających kontroli państwa) wyniosła 1,0 proc., wobec 1,5 proc. w styczniu i 1,9 proc. w grudniu 2012;
- po wyłączeniu cen najbardziej zmiennych wyniosła 1,7 proc, wobec 1,9 proc. w styczniu i 2,3 proc. w grudniu;
- po wyłączeniu cen żywności i energii wyniosła 1,1 proc., wobec 1,4 proc. zarówno w styczniu jak i w grudniu;
- tzw.15 proc. średnia obcięta (eliminuje wpływ 15 proc. koszyka cen o najmniejszej i największej dynamice) wyniosła 1,6 proc., podczas gdy w styczniu było to 1,8 proc., a w grudniu 2,5 proc.
Podany kilka dni wcześniej przez GUS wskaźnik CPI (inflacji konsumenckiej) wyniósł w lutym 1,3 proc., wobec 1,7 proc. w styczniu i 2,4 proc. w grudniu.
Narodowy Bank Polski co miesiąc wylicza cztery wskaźniki inflacji bazowej, co pomaga zrozumieć charakter inflacji w Polsce. Wskaźnik CPI pokazuje bowiem średni ruch cen całego, dużego koszyka dóbr kupowanych przez konsumentów. Przy wyliczaniu wskaźników inflacji bazowej analizie poddawane są zmiany cen w różnych segmentach tego koszyka. To pozwala lepiej identyfikować źródła inflacji i trafniej prognozować jej przyszłe tendencje. Pozwala też określić, w jakim stopniu inflacja jest trwała, a w jakim jest kształtowana np. przez krótkotrwałe skoki cen, wywołane nieprzewidywalnymi czynnikami. Najczęściej używanym przez analityków wskaźnikiem jest wskaźnik inflacji po wyłączeniu cen żywności i energii. Pokazuje on ruch cen, na które polityka pieniężna prowadzona przez bank centralny ma relatywnie duży wpływ. Ceny energii (w tym paliw) ustalane są bowiem nie na rynku krajowym, lecz na rynkach światowych, czasem również pod wpływem spekulacji. Ceny żywności w dużej mierze zależą m.in. od pogody i bieżącej sytuacji na krajowym i światowym rynku rolnym.
Zobacz komunikat NBP o inflacji bazowej w lutym 2013 »