Wydarzenia
Wskaźniki inflacji bazowej w marcu
Data publikacji strony: 16-04-2013
Dane NBP: Inflacja po wyłączeniu cen żywności i energii wyniosła w marcu 2013 r. (w porównaniu do tego samego miesiąca ubiegłego roku) 1,0 proc. Była dokładnie taka, jak marcowy wskaźnik CPI.
Opublikowany przez Narodowy Bank Polski 16 kwietnia br. komunikat o wskaźnikach inflacji bazowej na koniec marca 2013 r. wskazuje, że nadal obniżały się (w relacji r/r) wszystkie z tych wskaźników. I tak inflacja:
- po wyłączeniu cen administrowanych (podlegających kontroli państwa) wyniosła 0,7 proc., wobec 1,0 proc. w lutym i 1,5 proc. w styczniu 2013;
- po wyłączeniu cen najbardziej zmiennych wyniosła 1,5 proc, wobec 1,7 proc. w lutym i 1,9 proc. w styczniu;
- po wyłączeniu cen żywności i energii wyniosła 1,0 proc., wobec 1,1 proc. w lutym i 1,4 proc. w styczniu;
- tzw.15 proc. średnia obcięta (eliminuje wpływ 15 proc. koszyka cen o najmniejszej i największej dynamice) wyniosła 1,3 proc., podczas gdy w lutym było to 1,6 proc., a w styczniu 1,8 proc.
Podany dzień wcześniej przez GUS wskaźnik CPI (inflacji konsumenckiej) wyniósł w marcu (r/r) 1,0 proc., wobec 1,3 proc. w lutym i 1,7 proc. w styczniu.
Narodowy Bank Polski co miesiąc wylicza cztery wskaźniki inflacji bazowej, co pomaga zrozumieć charakter inflacji w Polsce. Wskaźnik CPI pokazuje bowiem średni ruch cen całego, dużego koszyka dóbr kupowanych przez konsumentów. Przy wyliczaniu wskaźników inflacji bazowej analizie poddawane są zmiany cen w różnych segmentach tego koszyka. To pozwala lepiej identyfikować źródła inflacji i trafniej prognozować jej przyszłe tendencje. Pozwala też określić, w jakim stopniu inflacja jest trwała, a w jakim jest kształtowana np. przez krótkotrwałe skoki cen, wywołane nieprzewidywalnymi czynnikami. Najczęściej używanym przez analityków wskaźnikiem jest wskaźnik inflacji po wyłączeniu cen żywności i energii. Pokazuje on ruch cen, na które polityka pieniężna prowadzona przez bank centralny ma relatywnie duży wpływ. Ceny energii (w tym paliw) ustalane są bowiem nie na rynku krajowym, lecz na rynkach światowych, czasem również pod wpływem spekulacji. Ceny żywności w dużej mierze zależą m.in. od pogody i bieżącej sytuacji na krajowym i światowym rynku rolnym.
Zobacz komunikat NBP o inflacji bazowej w marcu 2013 »