Wydarzenia

Podaż pieniądza w kwietniu 2022 r.

Data publikacji strony: 24-05-2022

W kwietniu 2022 r. wartość podaży pieniądza M3 zwiększyła się o 3,7 mld zł. Do jej wzrostu przyczynił się głównie wzrost wartości depozytów i innych zobowiązań wobec gospodarstw domowych oraz gotówki w obiegu.

Dane opublikowane przez NBP 24 maja 2022 r. wskazują, że na koniec kwietnia 2022 r. wartość podaży pieniądza M3 wyniosła 2 013,2 mld zł i była o 3,7 mld zł wyższa niż na koniec marca 2022 r.

W kwietniu 2022 r. wartość zaliczanych do podaży pieniądza M3 depozytów i innych zobowiązań w sektorze gospodarstw domowych zwiększyła się o 8,4 mld zł, tj. o 0,8 proc., do poziomu 1 028,0 mld zł, a wartość gotówki w obiegu o 3,6 mld zł, tj. o 1,0 proc., do poziomu 376,0 mld zł. Wartość depozytów i innych zobowiązań w sektorze przedsiębiorstw niefinansowych spadła o 7,0 mld zł, tj. 1,7 proc., do poziomu 408,6 mld zł., a w sektorze instytucji samorządowych o 1,6 mld zł, tj. 1,9 proc., do poziomu 83,5 mld zł.

Zadłużenie przedsiębiorstw niefinansowych wzrosło o 13,8 mld zł, tj. o 3,4 proc., do poziomu 414,7 mld zł, a gospodarstw domowych spadło o 2,2 mld zł, tj. o 0,3 proc., do poziomu 821,4 mld zł. Zadłużenie netto sektora instytucji rządowych szczebla centralnego zmniejszyło się o 9,6 mld zł, tj. o 2,5 proc., do poziomu 374,1 mld zł.

Zobacz pełne dane o podaży pieniądza.

Stopy procentowe

Referencyjna 6,00
Lombardowa 6,50
Depozytowa 5,50
Redyskontowa weksli 6,05
Dyskontowa weksli 6,10

Kursy średnie

Tabela z dnia 2022-07-01
1 EUR4,7176
1 USD4,5106
1 CHF4,7075
1 GBP5,4583
100 JPY3,3286

Perspektywy makro

Dane miesięczne

Dane kwartalne

Wskaźniki i rynki

Zobacz również

Numizmatyka

Kontakt

Centrala NBP
ul. Świętokrzyska 11/21
00-919 Warszawa

tel. centr.:
22 185 10 00
e-mail: listy@nbp.pl
ePUAP:/NBP/SkrytkaESP
NIP: 525-000-81-98
REGON: 000002223
SWIFT: NBPL PLPW
Ta strona używa plików cookies, dzięki którym może działać lepiej.
Aby się dowiedzieć więcej o technologii cookies, proszę kliknąć tutaj: Polityka prywatności NBP »
Aby móc przeglądać zawartość, należy zaakceptować cookies z tej strony Akceptuję