Bank Światowy o 10 latach transformacji
w Europie Środkowo-Wschodniej

W najbliższy poniedziałek, 28 stycznia 2002 roku, w Narodowym Banku Polskim w Warszawie odbędzie się polska prezentacja najnowszego raportu Banku Światowego pt. "Transformacja - pierwsze dziesięć lat".

Raport przedstawia doświadczenia 10 lat transformacji w naszym regionie. Autorzy publikacji podkreślają, że głównym czynnikiem stymulującym wzrost gospodarczy w Europie Wschodniej i krajach byłego ZSRR jest powstawanie nowych firm.

W konferencji w Narodowym Banku Polskim wezmą udział: Michael Carter, dyrektor Biura Banku Światowego na Polskę i kraje bałtyckie oraz Leszek Balcerowicz, prezes Narodowego Banku Polskiego. Szczegóły raportu przedstawi podczas konferencji dyrektor Pradeep Mitra, odpowiedzialny w Banku Światowym za redukcję ubóstwa i zarządzanie gospodarką.

Bank Światowy prezetuje swój raport wspólnie z Narodowym Bankiem Polskim już po raz drugi, w ramach współpracy obu instytucji na rzecz edukacji ekonomicznej.

Pełna wersja raportu w języku angielskim dostępna jest w internecie, na stronie Prasowego Centrum Informacyjnego Banku Światowego: http://media.worldbank.org/

Osobom zainteresowanym dodatkowych informacji udziela Biuro Prasowe Narodowego Banku Polskiego
(nr tel: 653-17-07, 653-20-12).


[ Powrót ] [ Do druku ]





































Stopy procentowe

Referencyjna 6,00
Lombardowa 6,50
Depozytowa 5,50
Redyskontowa weksli 6,05
Dyskontowa weksli 6,10

Kursy średnie

Tabela z dnia 2022-06-29
1 EUR4,6809
1 USD4,4533
1 CHF4,6611
1 GBP5,4215
100 JPY3,2704

Perspektywy makro

Dane miesięczne

Dane kwartalne

Wskaźniki i rynki

Zobacz również

Numizmatyka

Kontakt

Centrala NBP
ul. Świętokrzyska 11/21
00-919 Warszawa

tel. centr.:
22 185 10 00
e-mail: listy@nbp.pl
ePUAP:/NBP/SkrytkaESP
NIP: 525-000-81-98
REGON: 000002223
SWIFT: NBPL PLPW
Ta strona używa plików cookies, dzięki którym może działać lepiej.
Aby się dowiedzieć więcej o technologii cookies, proszę kliknąć tutaj: Polityka prywatności NBP »
Aby móc przeglądać zawartość, należy zaakceptować cookies z tej strony Akceptuję